'Ο Απόστολος Παύλος στο Φάληρο'
(Η συμμετοχή του Σχολείου μας στο διαγωνισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος)
 

 

Στο λιμάνι του Φαλήρου, που συνδέεται με δυο μύθους, του Θησέα και της Αργοναυτικής εκστρατείας,  κι ένα γεγονός, τον Τρωικό πόλεμο, αποβιβάζεται γύρω στο 50 μ.Χ. ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, μεταφέροντας στην Αθήνα το μήνυμα του Χριστιανισμού.

Εντυπωσιακά πράγματα συμβαίνουν στην ιστορία! Κάποτε η Ευρώπη με τους Μακεδόνες και τον Μ. Αλέξανδρο προσέφερε στην Ανατολή τα πλούσια δώρα της, την ελληνική γλώσσα, τις τέχνες, τα γράμματα, τη φιλοσοφία. Τώρα η Ανατολή προσφέρει στην κουρασμένη Ευρώπη ό,τι πιο πολύτιμο έχει, το Λόγο του Θεού, την Αλήθεια και την Αγάπη!

Το λιμάνι του Φαλήρου

 

Στα αρχαία χρόνια από το λιμάνι αυτό ξεκίνησε το ταξίδι του Θησέα για την Κρήτη και το Μινώταυρο, ο Φάληρος, για να βοηθήσει τον Ιάσωνα να φέρει από την Κολχίδα το Χρυσόμαλλον Δέρας  και ο Μενεσθέας με τα πενήντα πλοία του, για να ενωθεί με τις δυνάμεις των Αχαιών εναντίον της Τροίας.

Μόλις πέρυσι, όταν άρχισαν οι εκσκαφές για τα κτήρια της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στην παραλία του Φαλήρου, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το αρχαίο λιμάνι και σύντομα θα ανεγερθεί υπαίθριο Μουσείο όπου θα εκτεθούν όλα τα ευρήματα. Το λιμάνι του Φαλήρου για τουλάχιστον επτά αιώνες, ήταν σε διαρκή λειτουργία όπως επιβεβαιώνει ο μεγάλος αριθμός αγγείων της ‘Ομάδας Φαλήρου’ (έτσι ονομάζονται τα αγγεία που βρέθηκαν εκεί).

 

Στο λιμάνι, αυτό λοιπόν, αποβιβάζεται ο Απόστολος Παύλος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Εδώ αγκυροβολούσαν την εποχή εκείνη τα επιβατικά και εμπορικά πλοία. Βρίσκεται δυο χιλιόμετρα πιο κοντά στην Αθήνα απ’ ότι το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο τότε λειτουργούσε πιο πολύ ως στρατιωτικό λιμάνι.

Ο ερχομός του Αποστόλου Παύλου

Ο Απόστολος Παύλος ακολουθώντας τη θαλάσσια οδό, μετά από ένα κουραστικό ταξίδι πέντε ημερών φθάνει στο Φάληρο. Η αποβάθρα του λιμανιού βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στη λεωφόρο Ποσειδώνος κοντά στο τέρμα της λεωφόρου Συγγρού.

 

Από εκεί κατευθύνεται προς την Αθήνα. Στο μέσον περίπου της διαδρομής, φτάνει σε ένα πηγάδι, όπου σταματούσαν οι οδοιπόροι για να ξεκουραστούν, εκεί που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων. Έξω από την εκκλησία σώζονται ακόμα και σήμερα πεσμένοι κάτω, δυο Ιωνικοί κίονες, ενώ παλαιότερα υπήρχαν κι άλλοι.

Εκεί υπήρχε και ένας βωμός ‘εν ω επεγέγραπτο ΑΓΝΩΣΤΩ ΘΕΩ’, ο οποίος θα τραβήξει την προσοχή του Απ. Παύλου, την επιγραφή αυτή θα χρησιμοποιήσει αργότερα στην ομιλία του στον Άρειο Πάγο, για να μιλήσει στους Αθηναίους για τον αληθινό Θεό.

 

Ευλογία Θεού που πάτησε ο Απόστολος των Εθνών το πόδι του στην Αθήνα. Ο Ευαγγελισμός της Ευρώπης έχει αρχίσει. Η πρώτη χώρα της Ευρώπης δέχεται το καινούργιο μήνυμα της Σωτηρίας. Ο ζωντανός Χριστός στη ζωή των Ελλήνων. Η άγνοια τελείωσε, η μετάνοια έφτασε!

 Το Μνημείο στην πόλη μας

 Σήμερα, ανάμεσα στο βουητό της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος και στο θόρυβο των βαγονιών από τις γραμμές του Τραμ βρίσκεται το μνημείο με τη μορφή του Αποστόλου Παύλου, που τοποθετήθηκε από την πόλη του Π. Φαλήρου σε ανάμνηση της ιστορικής στιγμής, κατά την οποία ο Απόστολος των Εθνών πάτησε το χώμα της Αττικής γης.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι πρόκειται για τη στιγμή–τομή στην ιστορική πορεία όχι μόνο της Αθήνας που ως τότε αποτελούσε το κέντρο της ειδωλολατρίας,  αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης. Θεωρούμε ότι εμείς τα παιδιά, η νέα γενιά, ζώντας στο χώρο της Ενωμένης Ευρώπης, οφείλουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια, για να διασώσουμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τον βαθύτερο και καλύτερο εαυτό μας!

 

Λεβέντης Παναγιώτης, Σεγρέδος Δημήτριος, Δήμου Αθανασία, Καρακώστα Αθηνά, Βασιλάκη Παναγιώτα, Γαλουζή Ουρανία.
Γ’ τάξη (2005-06)

 

Ευχαριστίες

      Ευχαριστούμε πολύ τον πατέρα Θεόδωρο, της εκκλησίας του Αγ. Αλεξάνδρου,  που είναι η ενορία του Σχολείου μας, για την πολύτιμη στήριξη που μας προσέφερε και τις γνώσεις που μας μετέδωσε, καθώς και τον Δ/ντή του Γυμνασίου μας, για τις ιστορικές πληροφορίες και την πολύπλευρη βοήθειά του.

 

Βιβλιογραφία

1.  Τραυλός, πολεοδομική εξέλιξη των Αθηνών, Β’ έκδοση 1993, Αθήνα
2.  Όψεις της ιστορίας της πόλης και του δήμου Π. Φαλήρου, Εκδ. Αλέξανδρος, Αθήνα 2004
3.  Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα, Ενημερωτική έκδοση του ΕΟΤ