Ο Μετεωρολογικός Σταθμός του Σχολείου μας

Υπεύθυνοι Καθηγητές

Ηλίας Μαυροματίδης
Βαγγέλης Στόϊκος
Δημήτρης Καρακώστας

Μαθητές Περιβαλλοντικής Ομάδας

  1. Αναγνωστόπουλος Χρήστος
  2. Αρατζίογλου Παναγιώτης
  3. Βασιάδης Αντώνης
  4. Βατίστα Ελένη
  5. Γαϊτάνης Νικόλαος
  6. Γιαλούρη Μαριλένα
  7. Γκουντέλας Νικόλαος
  8. Ευσταθίου Αντωνία
  9. Ισμαλάτι Μαίρη
  10. Καλογήρου Αλεξάνδρα
  11. Παπασταματάτος Γεράσιμος
  12. Πατινιώτης Βασίλειος
  13. Ριμπάϊ Γκεράρντο
  14. Σακκάς Γεώργιος
  15. Σιδηρόγλου Σταμάτης
  16. Ταμπούρογλου Φίλιππος
  17. Τόλε Γρηγόρης
  18. Χατζηανδρέου Αλέξανδρος

Ευχαριστίες

Στην πραγματοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος είχαμε συμπαραστάτες το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και την Ομάδα Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Η εγκατάσταση του σταθμού έγινε με την τεχνική και υλική υποστήριξη του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ευχαριστούμε θερμά: 

 

Στο 1ο  Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου εγκαταστάθηκε και λειτουργεί αυτόματος Μετεωρολογικός Σταθμός στα πλαίσια του εγκεκριμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής: “Εγκατάσταση αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού στο χώρο του 1ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου”. Ο σταθμός αυτός από την έναρξη της λειτουργίας του αποτελεί ένα σύστημα αποτύπωσης καιρικών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο για την ευρύτερη περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

Στα πλαίσια του Προγράμματος υπήρξε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και με την Ομάδα Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος από το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Η εγκατάσταση του σταθμού έγινε με την τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, συνεργάστηκαν η ομάδα του Αστεροσκοπείου (κ.κ. Βάσω Κοτρώνη, Κωστής Λαγουβάρδος και Σπύρος Λυκούδης) με την ομάδα των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Τους μαθητές επέβλεπαν οι υπεύθυνοι καθηγητές του Προγράμματος: Ηλίας Μαυροματίδης (με την ιδιότητα του Φυσικού – Μετεωρολόγου), Ευάγγελος Στόϊκος (με την ιδιότητα του Τεχνολόγου) και Δημήτρης Καρακώστας (με την ιδιότητα του ειδικού στην Πληροφορική).

Ο Μετεωρολογικός Σταθμός (ιδιοκτησίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου) είναι ασύρματος τύπου DAVIS VANTAGE PRO2 (06153EU). Ο συγκεκριμένος σταθμός διαθέτει κλωβό προστασίας με ανεμιστήρα ανανέωσης του αέρα μέσα στον κλωβό για την ακριβέστερη μέτρηση της θερμοκρασίας. Οι συμπεριλαμβανόμενοι αισθητήρες της εξωτερικής μονάδας είναι: βροχόμετρο, αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας και ανεμόμετρο. Η αυτόνομη τροφοδοσία της μονάδας εξασφαλίζεται από ένα μικρό φωτοβολταϊκό που φορτίζει μία μικρή μπαταρία των 3Volt. Οι αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι μέσα στο κλωβό προστασίας. Η κονσόλα μπορεί να τροφοδοτηθεί χρησιμοποιώντας το συμπεριλαμβανόμενο 220 volt τροφοδοτικό ή με τρεις C μπαταρίες. Η ασύρματη επικοινωνία της εξωτερικής μονάδας αισθητήρων με την κονσόλα σε οπτική επαφή μπορεί να φθάσει τα 300 μέτρα. Το τυπικό εύρος διαμέσου των τοίχων στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μεταξύ 23 - 46 μέτρων. Υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν επιπλέον ασύρματοι αναμεταδότες για αποστάσεις έως και 1 km. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα σύνδεσης αισθητήρων μέτρησης ηλιακής ακτινοβολίας και υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (UV).

Ο σταθμός παρέχει μετρητικά στοιχεία του παρόντος καιρού και συνεχή ροή δεδομένων σε ημερήσια και μηνιαία βάση. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει σύστημα καταγραφής των δεδομένων και διαδικασία αυτόματης μετάδοσής τους, τα δεδομένα αυτά θα είναι στη διάθεση του κοινού από την ιστοσελίδα του Σχολείου μας, όπως επίσης και από την ιστοσελίδα: www.meteo.gr/stations/faliro

Η ποιότητα και αντιπροσωπευτικότητα των μετρήσεων διασφαλίζεται με βάση τα διεθνή πρότυπα που έχουν θεσπιστεί από την Επιτροπή Οργάνων και Μεθόδων των Παρατηρήσεων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://www.wmo.int/pages/prog/www/IMOP/publications/WMO-8-Guide-contents.html.

 

Ο Μετεωρολογικός Σταθμός είναι πολλαπλά χρήσιμος για την ευρύτερη περιοχή, για τους εξής λόγους:

Η χρησιμότητα του σταθμού για την ευρύτερη περιοχή είναι σημαντική για τους εξής λόγους:

·         Θα υπάρξουν κλιματολογικά στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

·         Η παροχή των κλιματολογικών στοιχείων για την περιοχή θα βοηθήσει ενδεχόμενα στη χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

·         Δίνεται η δυνατότητα εκπόνησης Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων από τους μαθητές μας, στα οποία η συμμετοχή θα γίνεται με βιωματικό τρόπο.

·         Δίνεται η δυνατότητα για προσέλκυση επιστημόνων που θα ενημερώνουν τους μαθητές και τους πολίτες με διαλέξεις, για ζητήματα που αφορούν τις κλιματικές αλλαγές τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια.

·         Ενδεχόμενα, θα υπάρξει η δυνατότητα πρόβλεψης καιρικών φαινομένων σε τοπικό επίπεδο και πιθανής εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Γενικά, στόχος του Προγράμματος είναι να αποτελέσει ο Μετεωρολογικός Σταθμός ένα χρήσιμο εργαλείο στην κοινωνία παρέχοντας μετεωρολογική υποστήριξη σε τοπικούς και κοινωνικούς φορείς όπως και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θέλουμε επίσης να πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαστήριο για εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους μας να μαθαίνουν για τα φυσικά φαινόμενα, τους φυσικούς μηχανισμούς που οδηγούν στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, να κατανοούν τι είναι οι κλιματικές αλλαγές και να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης που αναλογεί στον άνθρωπο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα πατήστε εδω